Kop Langezijds UT

Kop Langezijds Universiteit Twente

Kop Langezijds op Universiteit Twente

In het gebouw Langezijds op Universiteit Twente is ITC gevestigd, een faculteit van de UT. Voordat zij dit gebouw konden betreden, een uit 1972 daterende techniekhal, moest er flink verbouwd worden. Zo moest ook de kop van het gebouw verbouwd worden, dit biedt plaats aan onderwijsruimten, laboratoria, een groot studiecentrum, kantoren, een restaurant en bibliotheek. Tijdens de renovatie van deze kop (een klein onderdeel van het volledige gebouw Langezijds) waren wij verantwoordelijk voor de elektrotechnische installatie. Van de vroegere techniekhal, de beton- en staalconstructie uitgezonderd, niet veel meer te herkennen. Het gebouw is veranderd in een oase van glas, groen en hout. In het grootste gedeelte van het gebouw zijn geen systeemplafonds toegepast. Zo blijven onder andere alle elektrotechnische installaties in het zicht.

Voor dit project hebben we een uniek en doordacht verlichtingsconcept toegepast. Deze verlichting is tevens gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem. Wat deze verlichting onder andere bijzonder maakt, is dat elke armatuur een eigen bewegingssensor heeft waardoor ruimtes die op bepaalde tijden niet benut worden, ook niet verlicht worden. De toegepaste armaturen zijn geprint met een laserprinter. Op deze manier is er een persoonlijke touch aangebracht met unieke armaturen, gemaakt van herbruikbaar en hergebruikt materiaal. In het hele gebouw is gebruik gemaakt van metalen buizen in plaats van standaard kunststof installatiebuizen. Dit om de kop van het gebouw de gewenste uitstraling te geven.
Als beloning is gebouw Langezijds op het UT-terrein uitgeroepen tot ‘Beste Gebouw van het Jaar’ door de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architecten). Een mooie erkenning voor de duurzame en toekomstbestendige onderwijsruimte. Trots dat wij mee hebben mogen werken aan de kop van dit gebouw.

Onze werkzaamheden

Brandmeld- en ontruimingsinstallatie
Brandmeldinstallaties zijn een belangrijk onderdeel voor de brand- en vluchtveiligheid van een gebouw. Ook bij Kop Langezijds hebben we een installatie geleverd conform het CCV-certificatieschema.
Gebouwbeheersysteem
We hebben het bedrijfspand voorzien van een KNX-systeem. Zo is er in elke ruimte een display te vinden waarop onder andere de besturing van de zonwerving en van de dakramen te regelen is.
PV-installatie
We hebben het gebouw voorzien van een PV-installatie. Zo kan het duurzame energie opwekken.
Toegangscontrole
In en rondom het gebouw hebben wij de toegangscontrole gerealiseerd. Verschillende ruimtes zijn afgeschermd waardoor je hier alleen met een tag naar binnen kan. Iedere tag geeft een ander niveau van toegang.
CCTV-installatie
Om de veiligheid te borgen, hebben we een CCTV-installatie geplaatst.
Noodverlichtingsinstallatie
De noodverlichtingsinstallatie hebben wij opgesteld aan een Programma van Eisen. Het is van belang dat noodverlichting altijd goed werkt. Door de inzet van onze storingsdienst zijn wij 24/7 bereikbaar.
Schakel- en verdeelinrichtingen
De schakel- en verdeelinrichting is de basis voor de elektrotechnische installatie. De voeding wordt vanuit het elektriciteitsnet aangesloten op deze schakel- en verdeelinrichting.
Aardings- en bliksemafleidingsinstallatie
De bliksemafleidingsinstallatie zorgt ervoor dat stroom op een veilige manier naar de aardbodem geleid wordt middels de aarding van een aardpen. Zo wordt voorkomen dat stroom op een alternatieve manier door het gebouw gaat.
Data- en telefooninstallatie
Iedere locatie vraagt om een netwerk op maat met bekabeling dat hierop afgestemd is. Samen kijken we naar de specifieke behoeftes en maken we een plan dat aansluit op de verwerking van de hoeveelheden data.
Verlichtingsarmaturen
Voor dit project hebben we een uniek en doordacht verlichtingsconcept toegepast. Deze verlichting is tevens gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem. Wat deze verlichting onder andere bijzonder maakt, is dat elke armatuur een eigen bewegingssensor heeft waardoor ruimtes die op bepaalde tijden niet benut worden, ook niet verlicht worden.